Site pictogram Kom werken in de Horeca

Zorgen voor gezin én gasten

De ideale combinatie van het gezinsleven met een baan in de horeca

 

Zorgen voor gezin

Zorgen voor gezin én gasten

De ideale combinatie het gezinsleven met een baan in de horeca

Werken in de horeca wordt vaak geassocieerd met onregelmatige werktijden, lange dagen en een ongezonde werk-privébalans. Maar wist je dat de horeca juist een flexibele branche is met parttime mogelijkheden en de vrijheid om je eigen werktijden te bepalen? Ideaal, want zo heb je meer tijd voor hobby’s, een andere baan of de zorg voor je gezin. We spraken Marieke Middelkoop, die haar gezinsleven combineert met een baan in de horeca. “Werken in het weekend vervelend? Op maandag kun je ook naar de dierentuin, dat is nog een heel stuk rustiger ook!”

Na het afronden van de havo besloot Marieke de opleiding Sport, Management en Ondernemen te volgen aan de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens haar studie had ze een bijbaantje in een pannenkoekenrestaurant. “Omdat ik niet goed wist wat ik na mijn studie wilde én het werk in het restaurant erg leuk vond, bleef ik er na mijn studie nog een jaar werken”, vertelt Marieke over haar kennismaking met de branche.

Hart voor de horeca
Na een kort uitstapje naar een kantoorbaan, realiseerde Marieke zich dat haar hart toch echt bij de horeca lag: “Ik vond dat ik iets met mijn studie moest doen, maar merkte al snel dat ik daar niet gelukkig van werd. Ik miste de interactie met mensen en het gevoel van vrijheid dat het werk in de horeca mij gaf. Dankzij de gezellige sfeer voelt werken in de horeca voor mij niet als ‘werken’.” Momenteel werkt Marieke bij Het Rechthuis Eten & Drinken, het restaurant dat haar vriend runt samen met zijn compagnon.

Gezellig én leerzaam
Marieke geniet volop van het werken in de horeca. “Het mooiste aan werken in de horeca is dat je continu met mensen bezig bent. Deze mensen maak je mee in hun vrije tijd, waardoor er vaak ruimte is voor een grapje of praatje”, vertelt Marieke. En naast het plezier dat werken in de horeca met zich meebrengt, is het ook een zeer leerzame omgeving. “Ik heb veel geleerd waar ik ook buiten mijn werk een hoop aan heb. Zo krijg je goede mensenkennis en wordt de drempel om mensen aan te spreken of een praatje te maken een stuk lager. Daarnaast ontwikkel je waardevolle vaardigheden, zoals probleemoplossend denken, plannen en adviseren.”

Overal is een mouw aan te passen
Inmiddels heeft Marieke een zoontje van 2,5 jaar oud. Haar verwachting dat de zorg voor hem moeilijk te combineren zou zijn met haar werk, bleek al snel onterecht. “Eerst leek mij dit lastig, helemaal omdat mijn vriend ook in de horeca werkt. Gelukkig is overal een mouw aan te passen. Zo gaat ons zoontje op woensdag naar de opvang, waarna hij wordt opgehaald door mijn moeder die hem eten geeft en naar bed brengt. Vervolgens lost een van ons haar af. Op donderdag is mijn vriend thuis en zorgt hij voor onze zoon en zijn dochter. En iedere zaterdag slaapt ons zoontje bij mijn schoonouders. Heel handig voor ons, maar ook leuk voor hem: hij vindt het een feest om naar opa en oma te gaan.”

Op maandag naar de dierentuin
Het combineren van een baan in de horeca met een gezinsleven is dus heel goed mogelijk en biedt zelfs veel voordelen. “Je maakt veel van de eerste jaren van je kind mee, omdat je overdag veel thuis bent. Je eet misschien niet iedere avond samen, maar je krijgt er een hoop andere tijd voor terug”, legt Marieke uit. “Ook ben je meer in het weekend aan het werk, maar voor mij maakt het niet uit welke dag het is. Op maandag kun je ook naar de dierentuin, dat is nog een heel stuk rustiger ook!”

Met flexibele werktijden en de vrijheid om zelf je uren te bepalen, biedt de horeca een ideale mogelijkheid om werk en gezinsleven te combineren. Marieke Middelkoop bewijst dat het kan, en geniet van zowel haar werk in de horeca als de tijd met haar gezin.

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!

Mobiele versie afsluiten