Functieprofiel: F&B Manager

Ben jij iemand die een passie heeft voor eten en drinken en graag in de horeca werkt? Dan is de functie van Food & Beverage Manager in een hotel misschien wel iets voor jou! In deze rol ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van alle eet- en drinkgelegenheden binnen het hotel. Benieuwd naar wat deze functie inhoudt? Lees dan snel verder!

Dit ben jij

Je bent een echte multitasker. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor het aansturen van het personeel, maar ook voor het waarborgen van de kwaliteit van de gerechten en drankjes, het opstellen van het menu en het naleven van de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Daarnaast ben je gastvrij, communicatief sterk en weet jij je personeel te motiveren om het beste uit zichzelf te halen.

Dit doe je

Als Food & Beverage Manager ben je de spil in alle voorzieningen die voedsel en drank verkopen in een hotel, waaronder het restaurant, de bar, de keuken en de roomservice. Je werkt nauw samen met de afdelingschefs en geeft leiding aan het personeel, waarbij je medeverantwoordelijk bent voor het personeelsbeleid. Je werft, traint en begeleidt nieuwe werknemers en zorgt ervoor dat alle voorschriften op het gebied van hygiëne en veiligheid worden nageleefd. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het opstellen van de menu- en wijnkaart, waarbij je rekening houdt met de speciale dieetwensen van gasten en regelmatig contact onderhoudt met leveranciers. Je beheert de voorraad en stelt de budgetten op, terwijl je ervoor zorgt dat de keuken en bediening op rolletjes loopt.

 

Als belangrijkste contactpersoon voor de hotelgasten zorg je voor een uitstekende afhandeling van klachten. Je legt verantwoording af aan de directie en rapporteert regelmatig over je werkzaamheden. Er wordt van je verwacht dat je een proactieve houding hebt, waarbij je zelf met innovatieve ideeën komt. Kortom, een veelzijdige functie waarbij geen dag hetzelfde is!

Deze opleidingen kun je volgen

Wil je Food & Beverage Manager worden? Dan zijn er verschillende opleidingen die jou hierop voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding Hotel- en Eventmanagement, Food & Business of Hospitality Management. Ook kun je kiezen voor een meer gespecialiseerde opleiding, zoals Hotel- en Restaurantmanagement of Beverage Management. Andere relevante opleidingen zijn een diploma in voeding en diëtiek of culinaire kunsten. Je moet ook ervaring hebben in de horeca-industrie, bijvoorbeeld als restaurantmanager of assistent-manager.

Hier kun je aan de slag

Als Food & Beverage Manager in een hotel kun je aan de slag in grote en kleine hotels, variërend van boetiekhotels tot vijfsterrenresorts. Je kunt ook werken in het buitenland, vooral als je vloeiend Engels spreekt.

Doorgroeimogelijkheden

Als je eenmaal ervaring hebt opgedaan als Food & Beverage Manager in een hotel, zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar functies zoals Director of Food & Beverage, Hotel Manager of General Manager. Er zijn ook mogelijkheden om te werken voor internationale hotelketens en om te werken in het buitenland.

Kom werken in de horeca

De horeca is verrassend veelzijdig en biedt talloze mogelijkheden voor een uitdagende carrière. Ben je op zoek naar een functie waarbij je jouw passie voor eten en drinken kunt combineren met leidinggeven en gastvrijheid? Dan is een baan als Food & Beverage manager in een hotel misschien wel iets voor jou! Bekijk snel de opleidingen en wie weet start jij binnenkort een mooie carrière in de horeca.