In de horeca haal je het beste uit jezelf

1200x958 Toen verlegen-vertrouwen

In de horeca haal je het beste uit jezelf

“Als ik de persoon die ik was voordat ik de horeca in ging, vergelijk met wie ik nu ben? Dat is echt een wereld van verschil”

Er zijn veel redenen om in de horeca aan de slag te gaan. Het is leuk, afwisselend én gezellig. Maar het is ook bij uitstek een branche waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen en het beste uit jezelf kunt halen. We spraken Kirsten van den Belt (21) over haar ervaring in de horeca. De student European Studies werkt sinds haar zestiende in de branche een heeft zich vooral op persoonlijk vlak sterk ontwikkeld dankzij haar bijbanen. “Als ik de persoon die ik was voordat ik de horeca in ging, vergelijk met wie ik nu ben? Dat is echt een wereld van verschil.”

Kirsten werkt nu anderhalf jaar bij de Beachclub in Lemmer, naast haar studie. Op haar zestiende begon ze bij een brasserie in hetzelfde Friese dorp. “Ik ben graag bezig en ging daarom op zoek naar een bijbaan. Er waren toen niet veel keuzes: het was óf de horeca of een supermarkt. Uiteindelijk koos ik voor de horeca. Onder andere omdat ik zelf regelmatig buiten de deur ging lunchen en het me leuk leek om de horeca van de andere kant te ontdekken,” licht Kirsten haar keuze toe.

Hard werken voor weinig geld?
“Bij een horecafunctie verwachtte ik eerlijk gezegd vooral dat het hard werken was voor weinig geld. Dat is toch wat mensen vaak zeggen over deze branche. Maar ik ben er inmiddels achter dat dit beeld niet klopt,” vertelt Kirsten. “Het is inderdaad hard werken, maar dat is met alles zo. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, gaat dat niet vanzelf. En dat lage salaris klopt ook niet helemaal. Mijn loon is niet per se lager dan dat van mijn leeftijdsgenoten. En daarbij wordt vaak vergeten dat je in de horeca ook nog fooi krijgt.”

Werken in een team
Wat Kirsten het leukste vindt aan werken in de horeca? “Dat is toch het werken in een team. Vooral in de zomer, wanneer het bij de Beachclub erg druk is, merk je hier de voordelen van. Als je veel samen werkt, ontstaan er mooie vriendschappen. Zo gaan we geregeld met het team op stap en hebben we personeelsuitjes. Daarnaast vind ik het leuk om de hele dag in beweging te zijn en leer ik ook nog eens ontzettend veel van dit werk.  Op sociaal gebied, maar ook over mezelf. Eigenlijk kan ik eindeloos doorgaan over de leuke kanten van werken in de horeca,” vertelt ze enthousiast. Toch is het niet áltijd leuk. “Natuurlijk zitten er ook wel eens dagen tussen dat het tegenzit: je laat alles vallen of je hebt gasten die hun dag niet hebben. Daar staat dan wel weer tegenover dat je het hierover kunt hebben met je collega’s. Zo heeft elke baan wel zijn nadelen, maar het gaat er ook om wat je ervoor terugkrijgt.”

Er is niks mis met fouten maken
“Ik heb ontzettend veel geleerd in de horeca. Ik begon als puber met weinig zelfvertrouwen. Maar toen ik vanuit de spoelkeuken doorstroomde naar de bediening, veranderde dit compleet. In de bediening is het belangrijk dat je je schouders niet laat hangen, maar juist met je borst vooruit loopt. En ik begon in de bediening tijdens de zomer, dus ik moest heel veel dingen heel snel leren. Gelukkig kreeg ik daar de tijd voor. Wanneer ik iets liet vallen werd niemand boos, maar werd ik juist geholpen. Iedereen weet namelijk dat, hoe lang je ook in de horeca werkt, je wel eens iets laat vallen. Dat is dan ook een les die ik geleerd heb: er is helemaal niks mis met fouten maken,” vertelt Kirsten. “Ook leerde ik mezelf in de horeca een stuk beter kennen. Zo merkte ik al snel dat ik heel goed kan functioneren onder druk, maar dat ik totaal niet kan multitasken. In de horeca leer je ook beter omgaan met andere mensen. Ook al ben je het ergens niet mee eens, soms kun je beter tot 10 tellen en blijven lachen. En doorzettingsvermogen heb ik ook echt gekregen tijdens mijn baan in de horeca. Ook al ben je moe of ben je niet helemaal fit, soms moet je toch een beetje doorbijten.”

De horeca heeft veel te bieden
Wat Kirsten mee wil geven aan jongeren die twijfelen of ze de horeca in gaan? “Gewoon doen! De horeca heeft zoveel te bieden. Je kunt nieuwe dingen leren over jezelf of nieuwe interesses ontdekken. Je leert met tegenslagen omgaan en doorzetten wanneer iets niet helemaal gaat zoals jij dat wilt. Maar wat je vooral leert zijn sociale vaardigheden. Zonder dat je het door hebt, zet je extreem veel stappen. Niet alleen als horecamedewerker, maar ook als persoon.  Als ik de persoon die ik was voordat ik de horeca in ging, vergelijk met wie ik nu ben? Dat is echt een wereld van verschil..”

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!