Twee passies combineren?

Twee passies combineren? Het kan in de horeca

Werken in de horeca is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook verrassend veelzijdig. Vooral als je werkt op een unieke locatie en dit ook nog eens kunt combineren met je passie. Neem bijvoorbeeld Celine Vos, die een aantal jaar bij restaurant de Hoftrammm in Den Haag werkte én aan de weg timmert in de mode. En hoewel ze inmiddels een carrièreswitch heeft gemaakt, kijkt ze met veel plezier terug op haar tijd bij de Hoftrammm. We spraken haar over de uitdagingen van werken in een rijdende tram, het combineren van twee passies en het opbouwen van een band met je gasten.

“Ik heb een opleiding gedaan in de mode, maar heb een passie voor horeca en gastronomie. Ik werkte een tijdje in een kledingwinkel, maar ik kwam erachter dat daar mijn spontane en sociale kant niet goed tot z’n recht kwam. Die kon ik pas écht kwijt toen ik in de horeca begon,” vertelt Celine. “Ik heb een tijdje als ontbijtmedewerker gewerkt in een hotel, maar dat was me toch te vroeg, ik ben geen ochtendmens,” vervolgt ze lachend. “Daarna ging ik naar restaurant De Vrienden van de Burgemeester in Zoetermeer en uiteindelijk kwam ik terecht bij de Hoftrammm, waar ik ruim vier jaar met veel plezier heb gewerkt.”

Gasten in de watten leggen

“Aan boord van het rijdende restaurant werkte ik samen met twee bedieningscollega’s, twee koks en een bestuurder, vertelt Celine. “Tijdens een 2,5 uur durende rit door Den Haag wordt een 5-gangendiner geserveerd. Absoluut een unieke beleving.” En dat maakt het ook voor de medewerkers van de tram extra leuk. “Gasten kijken vaak heel lang uit naar zo’n avond. We hebben een flinke reserveringslijst. Laatst hadden we een gast die drie jaar heeft gewacht op een avond in ons restaurant!” “Dat gasten er zo lang naartoe leven, maakt het extra leuk om ze in de watten te leggen en een mooie herinnering mee te geven.”

Twee passies combineren

Celine werkte vier avonden per week bij de Hoftrammm, wat ruimte liet voor haar andere passie. “In 2017 heb ik mijn opleiding in de mode afgerond. Naast mijn werk maak ik kleding en heb ik een eigen YouTube kanaal over mode. De beide passies van Celine komen ook regelmatig samen. “Zo heb ik een opdracht gedaan voor een dame waarmee ik aan de praat raakte toen ze te gast was in de Hoftrammm. Ook heb ik een aantal hoodies gemaakt voor het team van de Hoftrammm.”

Balanceren en doorlopen

Natuurlijk heeft werken in een rijdende tram ook uitdagingen. Het is soms best lastig. Bij wijn uitschenken aan tafel, moet je goed opletten. Ook soep wordt aan tafel  geschonken, zodat je er niet mee hoeft te lopen. Meestal gaat dat goed, maar het blijft spannend. Je weet nooit of de tram ineens moet remmen,” vertelt Celine. Een andere uitdaging zijn de piekmomenten. In reguliere restaurants komen gasten op verschillende tijden binnendruppelen en heb je bijvoorbeeld na de lunch een wat rustiger moment waarin je even kunt schoonmaken. Maar in de tram komt iedereen tegelijk binnen. Je moet 2,5 uur lang balanceren en flink doorlopen om het tempo van de keuken bij te kunnen houden. Dat is aanpoten, maar ook heel leuk en dynamisch.”

Werken in de horeca: veelzijdig en waardevol

Celine heeft nog een advies voor mensen die twijfelen over een carrière in de horeca: “Geef het een kans! Ik heb zelf ook getwijfeld. Vooral omdat je regelmatig moet werken als andere mensen vrij zijn. Maar het werk is zo veelzijdig en je krijgt er veel voor terug. Vooral dankbaarheid die je krijgt aan het einde van een leuke avond is het allemaal waard. Je kunt natuurlijk ook gaan vakkenvullen of in een kledingwinkel werken, maar in de horeca bouw je écht een band op met je gasten. En dat is, in ieder geval voor mij, heel waardevol.”

Werken in een tram beviel zo goed dat ze daar nu haar carrière van heeft gemaakt, inmiddels werkt Celine als trambestuurder.

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!