Van bijbaan naar droombaan
Wie Doutsen aan het werk ziet bij Kompaan Thuishaven & Brewery, ziet vooral een sociaal persoon met veel zelfvertrouwen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Dit was een paar jaar geleden voor haar de reden om in de horeca te gaan werken. “Sinds ik in de horeca werk ben ik veel socialer geworden, ik durf mezelf meer te laten zien.”
Van bijbaan naar droombaan
Wie Doutsen aan het werk ziet bij Kompaan Thuishaven & Brewery, ziet vooral een sociaal persoon met veel zelfvertrouwen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Dit was een paar jaar geleden voor haar de reden om in de horeca te gaan werken. “Sinds ik in de horeca werk ben ik veel socialer geworden, ik durf mezelf meer te laten zien.”
De Friese Doutsen belandde na haar studie in Den Haag. Ze werkt als scenarioschrijver voor theater en film en is daarnaast hoofd bediening bij de brouwerij en bar aan het water. Doutsen vertelt dat ze weinig horecaervaring had toen ze bij Kompaan aan de slag ging. “Ik begon als runner en ging daarna bestellingen opnemen. Maar al vrij snel had ik de behoefte om wat meer verantwoordelijkheden op me te nemen, en daar was gelukkig ook ruimte voor.” Ze pakte die ruimte en groeide snel door. “Ik ben steeds iets meer gaan doen. Nu ben ik het aanspreekpunt voor reserveringen, maar ook voor grote events. Ik werk nieuwe collega’s in en als mijn manager er niet is stuur ik het personeel aan.”
Jezelf zijn
Doutsen maakte dus snel stappen, maar ze vertelt dat ze de grootste groei doormaakte op persoonlijk vlak. “Ik ben altijd introvert geweest, verlegen zelfs. Daar wilde ik verandering in brengen. Ik vond het moeilijk om mensen aan te spreken en aan small talk te doen. Als je in de bediening werkt, doe je bijna niet anders. Daarom leek de horeca me de juiste plek om extraverter te worden.” Haar plan heeft gewerkt. “Mijn baan heeft mijn social skills sterk verbeterd. Sinds ik in de horeca werk, ben ik veel socialer geworden; ik laat meer van mezelf zien aan mensen. Ik heb het gevoel dat ik hier echt mezelf kan zijn.”
Onvoorspelbaarheid
Doutsen is dus helemaal happy in de horeca, maar andere mensen blij maken vindt ze het allerleukste. “Ik ben echt een people pleaser, en dat moet je ook wel een beetje zijn in de horeca. Als ik een lach op iemands gezicht kan brengen, dan is mijn dag gemaakt.” Wat haar baan ook bijzonder maakt, is dat je nooit weet hoe je dag verloopt. “De horeca heeft een bepaalde onvoorspelbaarheid, een energie die je nergens anders vindt. Dat maakt het soms lastig, want je weet nooit wat de dag gaat brengen. Aan de andere kant maakt dit het juist heel vet. Je werkt keihard en aan het einde van de dag zit je met je collega’s aan een biertje en heb je het geflikt met z’n allen. Dat gevoel vind je nergens anders.”
Iedereen moet in de horeca werken
De skills die je leert in de horeca, kun je de rest van je leven gebruiken. “Je verplaatsen in andere mensen, die echte social skills. Maar ook praktische vaardigheden. Het zijn allemaal dingen die iedereen zou moeten kunnen. Het maakt je weerbaarder en socialer.” Als het aan Doutsen ligt, zou iedereen daarom een keer in de horeca moeten werken. “Al is voor een jaartje of zelfs één zomer. Ik denk dat het iedereen kan verder kan brengen.”
Doutsen blijft in ieder geval nog wel even werken in de branche. In de toekomst wil ze haar twee passies combineren. “Mijn droom is om een eigen podiumcafé te beginnen. Om een podium te kunnen bieden aan beginnende artiesten en daarnaast een leuke horecazaak te hebben, dat lijkt me geweldig.”
Hoe nu verder?
Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!