5 Gouden tips bij het solliciteren op een hotel vacature

5 Gouden tips bij het solliciteren op een hotel vacature

Wil jij die te gekke hotelbaan bemachtigen? Dat kan spannend zijn. De wereld van de hotellerie is competitief en vraagt om een professionele houding. Check onze 5 gouden sollicitatietips voor het krijgen van de perfecte horecabaan.

Tip 1    Schrijf een goede sollicitatiebrief

Heb je de juiste vacature gevonden? Dan is het tijd om een sollicitatiebrief te schrijven. Hier zijn een paar belangrijke punten om niet te vergeten:

  1. Aanleiding van je sollicitatie: start met de reden waarom je solliciteert. Vermeld bijvoorbeeld hoe je de vacature hebt gevonden en waarom de functie of het bedrijf je aanspreekt. Zo laat je zien dat je interesse hebt en goed voorbereid bent.
  2. Je motivatie: leg uit waarom je enthousiast bent over de baan. Bijvoorbeeld vanwege je passie voor gastvrijheid of omdat je graag met mensen werkt.
  3. Geschiktheid: laat zien waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan. Praat over je vaardigheden en ervaringen die goed passen bij de functie, zoals klantenservice, stressbestendigheid en teamwork.
  4. Persoonlijke eigenschappen: beschrijf wat voor persoon je bent en wat je uniek maakt. Denk aan eigenschappen als vriendelijkheid, geduld, flexibiliteit, en een proactieve houding. Heb je voorbeelden uit eerdere banen waar deze eigenschappen naar voren kwamen? Die kunnen hier goed bij helpen.
  5. Stijl van je motivatiebrief: zorg dat je brief er netjes uitziet en dat er geen spelfouten in staan. Gebruik actieve zinnen en vermijd moeilijke woorden. Zorg voor een heldere structuur: begin met een introductie (wie ben je en waarom schrijf je deze brief), gevolgd door het hoofdgedeelte waarin je jezelf presenteert als de perfecte kandidaat, en sluit af met een conclusie waarin je vraagt om een sollicitatiegesprek.

    Wil je jouw toekomstige werkgever overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de functie? Gebruik onze voorbeeld motivatiebrief.

Tip 2    Pas je cv aan

Bij je sollicitatie stuur je ook een cv mee. Niet alle informatie op je cv is voor elk bedrijf even belangrijk en kan soms zelfs tegen je werken. Vertel daarom alleen zaken die relevant zijn voor de baan, zoals je werkervaring, opleidingen en specifieke vaardigheden voor de functie. Wees eerlijk en houd je cv kort en overzichtelijk; het liefst niet langer dan één A4. En vergeet niet ook je persoonlijke gegevens op je cv te vermelden.

Verder kun je je cv indelen op vaardigheden, of op volgorde van tijd zetten. Vaak wordt in de hotellerie gekozen voor het laatste. Zo kun je jouw groei en ervaring goed laten zien

Tip 3    Bereid je voor
Bereid jezelf goed voor op het sollicitatiegesprek. Let daarbij op de volgende punten:

  • Bereid een korte ‘pitch’ voor waarmee je laat zien dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Neem je werkervaring hierin mee.
  • Wees eerlijk over je sterke en zwakke punten. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest. Bedenk ook voorbeelden waarin je deze eigenschappen hebt laten zien of hebt verbeterd.
  • Onderzoek het bedrijf waar je op gesprek gaat. Bestudeer de website, kijk op social media en lees recensies van gasten. Wat voor hotel is het, waar staan ze voor en wat willen ze bereiken? Zorg ook dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws.
  • Bereid vragen voor over de cultuur, het team en de verwachtingen voor de functie. Bedenk van tevoren wat je wil weten.
  • Oefen zelf ook de antwoorden op vragen die je kunt verwachten.

Tip 4    Kies de juiste kleding

Pas je kleding aan op de cultuur van het hotel waar je solliciteert. Kies bij een 5-sterrenhotel voor formele kleding zoals een pak of een nette jurk. Ga voor een nette, maar meer casual outfit bij een hostel. Speel altijd op safe; liever iets overdressed dan underdressed.

Pas wel op met nieuwe outfits, die kunnen ongemakkelijk zitten. Zorg dat je kleding goed past en comfortabel zit, zodat je je goed kunt focussen op het gesprek. Vermijd overdreven accessoires en parfum; dat kan afleiden en onprofessioneel overkomen. Less is more!

Met al deze punten maak je een verzorgde en professionele indruk. Ze hebben effect op de positieve indruk die je wil achterlaten bij het hotel. Elk detail telt bij een eerste indruk!

Tip 5    Een overtuigend sollicitatiegesprek

In je sollicitatiegesprek wil je jouw gesprekspartner ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de functie. Het STAR-model wordt vaak gebruikt om jouw competenties te tonen:

  • Situatie: wat speelde er? En hoe heb je laten zien dat je deze competentie beheerst?
  • Taken: wat waren jouw verantwoordelijkheden in de situatie?
  • Aanpak: wat heb je concreet gedaan? Welke acties heb je ondernomen en hoe heb je beslissingen genomen?
  • Resultaat: wat gebeurde er als gevolg van jouw acties? Wat heb je bereikt?

Selecteer uit de vacature drie of vier relevante competenties en bedenk voor jezelf een situatie waarin je deze hebt toegepast. Zo kun je duidelijk en overtuigend laten zien dat jij de geschikte kandidaat bent.

Extra voorbereidingstips voor je sollicitatiegesprek:

  • Rook niet vlak voor het gesprek; zo voorkom je onaangename geuren en kom je fris over.
  • Zorg dat je op tijd komt en bied een stevige handdruk aan.
  • Zorg dat je mobiele telefoon uit of op stil staat.
  • Print je cv of portfolio uit en neem het mee om je vaardigheden te laten zien.
  • Houd oogcontact tijdens het gesprek; zo toon je zelfverzekerdheid en interesse.
  • Zelfverzekerd zijn is goed, maar vermijd arrogantie.
  • Praat niet negatief over vorige werkgevers; focus op wat je hebt geleerd.
  • Wees consistent en eerlijk in je verhaal.
  • Vermijd een gesloten lichaamshouding of kauwgom kauwen.
  • Bedenk slimme vervolgvragen; zo geef je aan dat je actief luistert en interesse hebt in de rol en het bedrijf.
  • Stel vragen over salaris en voorwaarden pas in een later stadium van het sollicitatieproces.

Door je goed voor te bereiden en deze richtlijnen te volgen, laat je zien dat je serieus, professioneel en voorbereid bent, klaar voor de baan.

Dit artikel is een geüpdatete versie van een artikel dat oorspronkelijk werd gepubliceerd op www.hotelprofessionals.nl.

Hoe nu verder?

Werken in de horeca is veel meer dan een bijbaan naast je studie. Het is een serieuze carrière volop doorgroeimogelijkheden. Het is verrassend en veelzijdig en biedt je niet alleen professionele, maar ook persoonlijke groei. Haal het beste uit jezelf en kies voor een carrière in de horeca!