Functieprofiel: Bier- of wijnsommelier

Ben je een gepassioneerde wijn- of bierliefhebber met een talent voor gastvrijheid en communicatie? Dan is werken als bier- of wijnsommelier wellicht iets voor jou! Als sommelier ben je een expert op het gebied van wijn of bier en speel je een cruciale rol in het creëren van een optimale culinaire ervaring voor gasten. Lees meer over de vereiste vaardigheden en opleidingen om sommelier te worden, de taken en verantwoordelijkheden van een sommelier en de verschillende horecazaken waar je als sommelier aan de slag kunt.

Dit ben jij

Als bier- en/of wijnsommelier ben je gepassioneerd over bier en/of wijn. Je hebt kennis van verschillende soorten bier en wijn, hun smaken en hoe ze geproduceerd worden. Je hebt ervaring met het adviseren van gasten en het aanbevelen van de perfecte drank om bij een maaltijd te serveren. Je bent een teamspeler en kunt goed samenwerken met je team om gasten de beste ervaring te bieden.

Dit doe je

Als bier- of wijnsommelier ben je verantwoordelijk voor het adviseren van gasten over de juiste bier- of wijnkeuze bij hun maaltijd.Daarnaast zorg je ervoor dat de drankvoorraad altijd op peil is en dat de gasten de juiste glazen en accessoires krijgen. Je werkt samen met de keuken- en bedieningsmedewerkers om de perfecte ervaring te bieden

Deze opleidingen kun je volgen

Er zijn verschillende opleidingen die je kunt volgen om bier- of wijnsommelier te worden. Er zijn cursussen en trainingen beschikbaar bij bijvoorbeeld de Wijnacademie en de StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland). Daarnaast kun je ook een opleiding volgen op mbo- of hbo-niveau, zoals de opleidingen tot sommelier of wijnbouwer.

Doorgroeimogelijkheden

Als bier- en/of wijnsommelier kun je doorgroeien naar een leidinggevende functie binnen de horeca. Denk hierbij aan een functie als restaurantmanager of bedrijfsleider. Je kunt ook kiezen om een eigen bedrijf te starten, zoals een wijnbar of biercafé.

Kom werken in de horeca

Als bier- of wijnsommelier heb je een van de meest interessante functies in de horeca. Je hebt de mogelijkheid om gasten te adviseren over de meest heerlijke dranken en om te werken met een enthousiast team. Als je interesse hebt in deze functie, start dan snel jouw carrière in de horeca!