Functieprofiel: Sommelier

Ben je een gepassioneerde wijnliefhebber met een talent voor gastvrijheid en communicatie? Dan is werken als sommelier wellicht iets voor jou! Als sommelier ben je een expert op het gebied van wijn en speel je een cruciale rol in het creëren van een optimale culinaire ervaring voor gasten. In deze blog lees je meer over de vereiste vaardigheden en opleidingen om sommelier te worden, de taken en verantwoordelijkheden van een sommelier en de verschillende horecazaken waar je als sommelier aan de slag kunt.

Dit ben jij

Als sommelier ben je een expert op het gebied van wijn. Je hebt een passie voor wijn en je hebt kennis van verschillende soorten wijnen, de productie, opslag en serveren ervan. Je bent een goede gastheer of -vrouw met gevoel voor service en gastvrijheid. Je weet welke wijn bij een gerecht past en je kunt gasten adviseren over welke wijn het beste bij hun smaak past. Als sommelier ben je communicatief sterk, heb je een goede presentatie en ben je altijd positief en in staat om te multitasken in een drukke omgeving. Je bent de sleutelfiguur tussen de keuken en de gasten en zorgt voor een optimale culinaire ervaring.

Dit doe je

Als sommelier ben je verantwoordelijk voor het samenstellen van de wijnkaart en het adviseren van gasten over wijn bij hun gerechten. Je zorgt ervoor dat de wijnen op de juiste temperatuur worden geserveerd en dat de gasten tevreden zijn. Je bent verantwoordelijk voor het inkopen en beheren van de wijnvoorraad en geeft proeverijen en presentaties over wijn. Verder werk je samen met de keuken om ervoor te zorgen dat de wijnen perfect passen bij de gerechten.

Deze opleidingen kun je volgen

Er zijn verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen om sommelier te worden, zoals de Vinologenopleiding die gemiddeld drie jaar duurt. Tijdens de opleiding leer je alles over wijnen, proeven, serveren en het maken van wijn-spijscombinaties. Andere opleidingen zijn de WSET (Wine & Spirit Education Trust), de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie of de opleiding Gastvrijheid & Wijnkennis bij de Academie voor Gastronomie.

Doorgroeimogelijkheden

Als sommelier zijn er verschillende mogelijkheden om door te groeien in je carrière. Een veelvoorkomende volgende stap is die van hoofdsommelier, waarbij je verantwoordelijk bent voor het aansturen van het sommelier team en het samenstellen van de wijnkaart. Daarnaast kun je ervoor kiezen om als inkoopmanager aan de slag te gaan, waarbij je verantwoordelijk bent voor het inkopen van de wijnen en het onderhandelen met leveranciers. Een andere mogelijke stap is die van wijnconsultant, waarbij je jouw expertise gebruikt om andere bedrijven en horecazaken te adviseren over hun wijnkeuzes en -presentatie. Ten slotte is het ook mogelijk om je eigen wijnbar, restaurant of wijngaard te beginnen en zo als ondernemer verder te groeien in de wijnindustrie.

Kom werken in de horeca

Al met al is werken als sommelier een uitdagende en boeiende baan waarbij je je passie voor wijn kunt combineren met gastvrijheid en service. Wil jij ook aan de slag als sommelier? Volg dan een van de opleidingen of cursussen en start jouw carrière als sommelier in de horeca!