Functieprofiel: Restaurantmanager

 

Heb jij een passie voor lekker eten en drinken en wil je graag de leiding nemen in een restaurant? Dan is de functie van restaurantmanager misschien wel iets voor jou! Als restaurantmanager ben je de spil in het web van het restaurant. Je zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt, dat gasten tevreden zijn en dat het team goed functioneert.

Dit ben jij

Als restaurantmanager ben je een echte duizendpoot met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het restaurant en zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt. Als geboren leider weet je hoe je het team kunt motiveren en inspireren. Je hebt oog voor detail en vindt het belangrijk dat de gasten een optimale ervaring hebben. Met jouw passie voor lekker eten en drinken, kennis van de laatste culinaire trends en jouw vermogen om je hoofd koel te houden in drukke situaties, weet je gasten een onvergetelijke avond te bezorgen.

Dit doe je

Als restaurantmanager heb je een breed takenpakket. Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het restaurant. Je zorgt ervoor dat alles op tijd klaar staat en dat het team goed functioneert. Daarnaast houd jij je bezig met de administratie en de financiën. Ook ben je verantwoordelijk voor de inkoop en het voorraadbeheer. Verder heb je contact met leveranciers en zorg je voor een goede relatie met gasten. Je takenpakket is divers en omvat onder andere:

 

  • Het opstellen van roosters en het aansturen van het team
  • Het bewaken van de kwaliteit van het eten en de service
  • Het uitvoeren van administratieve taken, zoals het maken van budgetten en het bijhouden van de voorraad
  • Het onderhouden van contacten met leveranciers en andere stakeholders
  • Het bedenken en uitvoeren van marketingacties om meer gasten te trekken
  • Het trainen van medewerkers en het ontwikkelen van nieuwe menu’s

Deze opleidingen kun je volgen

Om aan de slag te gaan als restaurantmanager, zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen. Een relevante opleiding is bijvoorbeeld de MBO-opleiding Manager Horeca. Hier leer je alles over de horeca, van keuken tot bediening en van inkoop tot marketing. Ook zijn er diverse cursussen en trainingen beschikbaar om je leidinggevende skills verder te ontwikkelen en je kennis te verbreden. Met de juiste opleiding en/of ervaring kun jij uitgroeien tot een succesvolle restaurantmanager!

Doorgroeimogelijkheden

Er verschillende mogelijkheden om door te groeien. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar Food & Beverage Manager of General Manager. Ook kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een bepaald type restaurant, zoals een Michelin-sterrenrestaurant of een fastfoodketen. 

Daarnaast heb je als restaurantmanager veel ervaring in de horeca en beschik je over leiderschapskwaliteiten. Dit maakt dat je ook in andere functies binnen de horeca aan de slag kunt. Zo kun je bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie van horecamanager, waarbij je verantwoordelijk bent voor meerdere restaurants. Ook kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in een bepaald vakgebied, zoals marketing of HR.

Kom werken in de horeca

Ben je een geboren leider met een passie voor horeca? Ben je stressbestendig en kun je goed het overzicht bewaren? Dan is de functie van restaurantmanager echt iets voor jou! Bekijk hier welke opleidingen je kunt volgen of solliciteer op een leuke functie. En wie weet ben jij binnenkort wel het gezicht van een prachtig restaurant!